Muzeum Oscypka

ul. Jagiellońska 28, Zakopane

888 92 05 06

[email protected]

Oscypek  to twardy, wędzony, owczy ser wytwarzany głównie na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka zwierząt rasy Polska Owca Górska, czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej, w okresie od maja do września. Niektórzy znawcy tematu twierdzą, że oscypek powinien nazywać się „oszczypek”, gdyż zawdzięcza on swą nazwę „scypaniu”. Jest to jeden z etapów produkcji, polegający na rozdrabnianiu sera w celu pozbycia się serwatki. Może także chodzić o  rozdzielanie, rozszczepianie drewnianych form zwanych „oscypiorkami”. Służą one do ostatecznego formowania kształtu wyrabianego sera i nadawania mu charakterystycznych dla niego zdobień.

POKAZY WYROBU OSCYPKA

Obejrzyj jak na Twoich oczach powstaje najpopularniejszy z góralskich serów. Zobacz wszytstkie etapy jego produkcji zgodnie z tradycyjną recepturą. Dowiedz się skąd pasterze wzięli się pod Tatrami, co to jest kosor, ferula czy pucenie. Wszystko w formie prezentacji z czynnym udziałem publiczności.

ZRÓB WŁASNORĘCZNIE SWÓJ SEREK

Poczuj się jak prawdziwy juhas. Wszyscy uczestnicy pokazów, pod czujnym okiem naszych baców, mogą samodzielnie zrobić swój własny serek. Owieczka? Baranek? Może jelonek? To od Ciebie zależy jaki kształt wybierzesz.

KUP GÓRALSKIE SERY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI

W naszym sklepie kupisz najlepsze sery. Oryginalne, certyfikowane oscypki z okolicznych bacówek. Gołki, redykołki i inne sery gazdowskie. Spróbuj koniecznie bundzu oraz aromatycznej bryndzy robionej ręcznie według starej receptury. Oferujemy także regionalne pamiątki i rękodzieło.

Ceny bitetów:

  • Bilet normalny 25 zł
  • Bilet ulgowy 20 zł - dzieci od lat 5, uczniowie, studenci do 26 roku życia
  • Bilet ulgowy 20 zł - seniorzy od lat 60
  • Wstęp darmowy - dzieci do lat 5

PROSIMY O WCZEŚNIEJSZY ZAKUP BILETÓW ZE WZGLĘDU NA OGRANICZONĄ ILOŚĆ MIEJSC.

Ostatnia aktualizacja - luty 2020 r.
Źródło zdjęć i informacji: www.muzeumoscypka.pl. Za zmiany w powyższych danych redakcja www.zakopianski.pl nie odpowiada.


Lokalizacja atrakcji


ul. Jagiellońska 28, Zakopane

888 92 05 06

[email protected]

www.muzeumoscypka.pl

Oscypek  to twardy, wędzony, owczy ser wytwarzany głównie na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka zwierząt rasy Polska Owca Górska, czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej, w okresie od maja do września. Niektórzy znawcy tematu twierdzą, że oscypek powinien nazywać się „oszczypek”, gdyż zawdzięcza on swą nazwę „scypaniu”. Jest to jeden z etapów produkcji, polegający na rozdrabnianiu sera w celu pozbycia się serwatki. Może także chodzić o  rozdzielanie, rozszczepianie drewnianych form zwanych „oscypiorkami”. Służą one do ostatecznego formowania kształtu wyrabianego sera i nadawania mu charakterystycznych dla niego zdobień.

POKAZY WYROBU OSCYPKA

Obejrzyj jak na Twoich oczach powstaje najpopularniejszy z góralskich serów. Zobacz wszytstkie etapy jego produkcji zgodnie z tradycyjną recepturą. Dowiedz się skąd pasterze wzięli się pod Tatrami, co to jest kosor, ferula czy pucenie. Wszystko w formie prezentacji z czynnym udziałem publiczności.

ZRÓB WŁASNORĘCZNIE SWÓJ SEREK

Poczuj się jak prawdziwy juhas. Wszyscy uczestnicy pokazów, pod czujnym okiem naszych baców, mogą samodzielnie zrobić swój własny serek. Owieczka? Baranek? Może jelonek? To od Ciebie zależy jaki kształt wybierzesz.

KUP GÓRALSKIE SERY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI

W naszym sklepie kupisz najlepsze sery. Oryginalne, certyfikowane oscypki z okolicznych bacówek. Gołki, redykołki i inne sery gazdowskie. Spróbuj koniecznie bundzu oraz aromatycznej bryndzy robionej ręcznie według starej receptury. Oferujemy także regionalne pamiątki i rękodzieło.

Ceny bitetów:

  • Bilet normalny 25 zł
  • Bilet ulgowy 20 zł - dzieci od lat 5, uczniowie, studenci do 26 roku życia
  • Bilet ulgowy 20 zł - seniorzy od lat 60
  • Wstęp darmowy - dzieci do lat 5

PROSIMY O WCZEŚNIEJSZY ZAKUP BILETÓW ZE WZGLĘDU NA OGRANICZONĄ ILOŚĆ MIEJSC.

Ostatnia aktualizacja - luty 2020 r.
Źródło zdjęć i informacji: www.muzeumoscypka.pl. Za zmiany w powyższych danych redakcja www.zakopianski.pl nie odpowiada.